Η ιστορία της Αμφίκλειας

Η κωμόπολη της Αμφίκλειας βρίσκεται χτισμένη στις Β.Α. πλαγιές του Παρνασσού.

Η ιστορία της Αμφίκλειας έχει σημείο έναρξής της, τους προϊστορικούς χρόνους και εκτείνεται μέχρι τις μέρες μας.

Κατά τους προϊστορικούς χρόνους, σύμφωνα με τον Παυσανία, η Αμφίκλεια ονομαζόταν Οφίτεια, (τόπος διαμονής κάποιου φιδιού) και ήταν χτισμένη στη θέση που σήμερα βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης μας.

Η δεύτερη ονομασία της κωμόπολής μας ήταν Αμφίκαια, η οποία προήλθε ύστερα από την εγκατάσταση στην περιοχή Φωκέων και Δωριέων, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος. Η Αμφίκαια υπήρξε από τις πιο σημαντικές πόλεις των Φωκέων.

Μετά το δεύτερο Φωκικό πόλεμο το 346 π.χ., η Αμφίκαια καταστράφηκε από το Φίλιππο της Μακεδονίας και μετά τον τρίτο Φωκικό πόλεμο που ακολούθησε, με ψήφισμα του Αμφικτιονικού συμβουλίου επιτράπηκε στους κατοίκους να επιστρέψουν στην πόλη τους, ενώ η πόλη μετονομάστηκε σε Αμφίκλεια.

Η τρίτη ονομασία της κωμόπολης μας, Αμφίκλεια όπου διατηρείται και στη σύγχρονη εποχή, είναι μία σύνθετη λέξη που σημαίνει φημισμένος, δοξασμένος τόπος. Οι Αμφικτίονες αναγνωρίζοντας τον αγώνα της πόλης κατά τη διάρκεια των Φωκικών πολέμων ονόμασαν έτσι την πόλη. Η Αμφίκλεια μέχρι τα βυζαντινά χρόνια συναντάται με αυτή την ονομασία.

Η Αμφίκλεια κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους έχασε την πολιτική της ελευθερία από τους Φράγκους. Την περίοδο αυτή χάθηκε και η ονομασία Αμφίκλεια και εμφανίστηκε η τοπωνυμία Δαδί (υποκοριστικό της λέξης «δας» που προέρχεται από το ρήμα δαίω που σημαίνει βάζω φωτιά, καίω).

Το 1915, το τότε λεγόμενο Δαδί επανέκτησε το αρχαίο προσωνύμιο του, δηλαδή το σημερινό όνομα Αμφίκλεια με νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σήμερα, η Αμφίκλεια αποτελεί δημοτική κοινότητα του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας με 3.192 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.